jueves, 14 de abril de 2011

INICI DE L’ELABORACIÓ DEL PAC DEL CENTRE AL CURS ANTERIOR

Per iniciar l’elaboració del Pla Estratègic al curs anterior es va seguir la normativa vigent.

Aquesta és la Resolució EDU/380/2010, de 10 de febrer, per la qual es dóna publicitat dels centres que estan fent el disseny del Pla Estratègic per a la  millora dels resultats educatius i la cohesió social com a objectius prioritzats pel Departament d'Educació, i es fixa el calendari per a la formalització documental del Pla estratègic per a la millora de la qualitat i la promoció de l'autonomia del centre educatiu durant els cursos 2010-2011, 2011-2012, 2012-2013 i 2013-2014.

Aquesta resolució ens diu que els centres que dissenyin el seu Pla Estratègic hauran de concretar els objectius, les estratègies i actuacions a desenvolupar durant 4 anys, els compromisos, els recursos acordats amb el Departament,...

S’indica que un cop el Pla Estratègic s’aprovi pel claustre de professorat i pel consell escolar es presentarà a la direcció dels serveis territorials. Més endavant, es signarà el document d’acord quadriennal d’aplicació del Pla Estratègic.
Posteriorment, hi haurà la fase d’aplicació per part del centre i la fase de seguiment per part del Departament, que també oferirà formació i acompanyament.

Per a iniciar el Pla Estratègic a principis de curs anterior es va fer una Avaluació Global Diagnòstica (AGD). En aquest enllaç hi ha un document que en parla:

L’AGD és una eina que té com a finalitat avaluar els centres educatius, destacant-ne els punts forts i els febles a través de diverses variables: context, resultats, processos d’aula, processos de centre i recursos.

Es fa un diagnòstic amb una mostra representativa d’alumnes, famílies i professorat amb diversos instruments: qüestionaris, anàlisi de documentació, entrevistes i grups de discussió.

Finalment es fa un informe amb el calendari seguit, la mostra, les dades de les variables analitzades i les propostes de millora.

Amb les dades de l’informe, es va elaborar l’anàlisi DAFO (debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats), entenent les amenaces i les oportunitats com a variables externes i les debilitats i les fortaleses com a variables internes.

A continuació es va fer la matriu DAFO que és una taula de doble entrada on es concreta la valoració dels punts forts i febles del centre en relació amb les amenaces i oportunitats per establir els objectius i les estratègies del Pla Estratègic. Destacar que es valoren de l’1 al 5 o al 10.


Una eina que va anar bé és la Guia per elaborar i aplicar el Pla Estratègic que ens parla de l’Avaluació Global Diagnòstica (AGD), l’anàlisi i la matriu DAFO, el mapa estratègic, exemples d’algunes iniciatives i activitats,...

No hay comentarios:

Publicar un comentario