viernes, 27 de mayo de 2011

CONCLUSIONS

Per a iniciar l’entrada final al blog voldria comentar que en aquest Pràcticum II no he estat tan neguitosa com a l’anterior, perquè l’he realitzat al propi centre de treball i ja coneixia qui seria el tutor de pràctiques (director del centre), als companys i companyes del claustre i a l’alumnat.
Per tant, en aquesta ocasió m’he sentit molt més segura per estar en un context amb persones conegudes.

Tot i això, en alguns moments he estat neguitosa com ara en l’elaboració del preprojecte i les fases del pla de treball inicial (PAC 1). Però, el tutor de pràctiques m’ha ajudat, assessorat i aconsellat en tot el procés, és a dir, en les tasques assignades des de la UOC i en la realització de la intervenció com a estudiant de psicopedagogia al centre.
Considero que la seva ajuda m’ha permès fer una tasca molt més elaborada i profitosa.

Un tema que es va començar a treballar al centre i del que tenia força desconeixement era el Pla d’Autonomia de Centre (PAC), que es relacionava amb la meva proposta d’intervenció.
Em feia un poc de vergonya el no entendre els diferents documents que componen aquest pla. Però, si hi havia aspectes que no coneixia ho preguntava, per poder tirar endavant la pròpia intervenció psicopedagògica de forma eficaç.

En aquesta ocasió, voldria destacar que m’he organitzat millor que al pràcticum anterior per compaginar l’elaboració de les tasques i activitats a fer. Gràcies a una millor organització he realitzat les tasques de forma més precisa. Tot i això, també ha influït l’haver fet el pràcticum anterior, perquè més o menys ja sabia quines tasques em demanarien i quina previsió de temps hauria de tenir en compte.

Al llarg de les fases i les tasques i actuacions realitzades m’he adonat que les diferents intervencions fetes en una fase donaven sentit a les fases a fer a continuació, ja que hem seguit una estructura organitzada i ordenada.

Moltes d’aquestes actuacions es recullen en documents que he penjat al blog. Aquests documents reflexen les actuacions fetes i considero que són uns recursos molt valuosos. El seu recull ha estat possible per la facilitat que he tingut a l’hora de recollir la informació del centre.

Pel que fa a la vida al centre es nota que el treball en grups interactius ha permès a l’alumnat millorar les seves relacions, la socialització, el treball en equip, l’ajuda, la cooperació i el ser més responsable.
Per tant, la metodologia inclusiva dels grups interactius és una activitat que permet defugir de les metodologies tradicionals i és molt adequada per atendre a la diversitat a l’aula.

Els mestres també estan molt satisfets perquè els grups interactius impliquen la millora en l’autonomia dels nens i les nenes, la cooperació, l’esforç, el procés d’aprenentatge i l’autoestima, ja que l’alumnat es veu ajudat i reforçat en els aprenentatges.

Amb l’ús d’aquesta metodologia esperem que a part de potenciar-se el treball cooperatiu, la inclusió i la socialització, més endavant, també hi hagi una millora en l’assoliment de les competències bàsiques i els continguts vigents al currículum.

En quant a les activitats fetes dir que l’elaboració del pla de treball (PAC 1) m’ha servit per establir les actuacions a fer i saber d’on havia de partir per evitar improvisacions.

La realització del blog (PAC 2) m’ha permès expressar les pròpies vivències, experiències i recollir la informació rellevant. Sobretot, ha estat una eina molt útil per a recollir les actuacions fetes i fer-ne una reflexió personal.

L’elaboració de la DAFO (PAC 3) m’ha permès analitzar el centre on ens trobem, la pròpia intervenció feta i opinar sobre les experiències dels companys/es d’aula.
En definitiva, el Pràcticum II ha estat una bona i molt grata experiència i una font de coneixement que m’ha permès analitzar el treball dels grups interactius a l’aula de 5è de primària tot relacionant-ho amb el Pla d’Autonomia de Centre.

ORGANITZACIÓ DE LES ENTRADES

Entrades Del Blog_PAC2

jueves, 26 de mayo de 2011

SESSIÓ 13: REUNIÓ DE VALORACIÓ DE LA PROPOSTA. PREVISIÓ DE METODOLOGIES A TREBALLAR AL PROPER CURS I EXTENSIÓ ALS CICLES INICIAL I MITJÀ

Data i temporització: Dia 23 i 24 de maig. 3 hores.
Lloc: Biblioteca del centre.
Participants: Mario González Jorge (director i tutor de pràctiques), mestra d’educació especial i Noèlia Zaragozà Matamoros (jo mateixa).

Objectius:
- Valorar la proposta feta i la seva continuïtat.

Desenvolupament:
En aquesta fase s’han produït una sèrie de canvis pel que respecta al desenvolupament de les actuacions a realitzar.
A l’igual que a la segona fase, les reunions amb la tutora i l’equip docent de 5è de primària no han estat possibles, en aquest cas per manca de temps ja que les pràctiques finalitzen.

Com el tutor de pràctiques i la mestra d’educació especial han participat al llarg de tot el procés farem la reunió i transmetrem la informació a la tutora de 5è de primària i a altres mestres.

La valoració és molt positiva perquè s’ha emprat la tècnica inclusiva dels grups interactius que a curt termini ens permet veure que el treball cooperatiu potencia la socialització i la inclusió a l’aula, afavorint l’atenció a la diversitat i el seguiment de l’alumnat.

A llarg termini, segurament es veurà que aquest treball potencia la millora en l’assoliment de les competències bàsiques i els continguts vigents al currículum. Però, com hem dit això es veurà més endavant.

Pel que fa a la continuïtat de la proposta acordem que se seguirà treballant amb grups interactius a cicle superior i també es proposarà per fer als cicles inicial i mitjà per al proper curs. Això es dirà a les reunions de finals de curs.

Una altra proposta que sorgeix és el treballar en racons, ja que considerem que és una altra metodologia que pot afavorir la interacció entre l’alumnat.
Així, els cicles inicial i mitjà poden emprar les dos metodologies (grups interactius i racons) o sols una. Per tant, hi ha més varietat a l’hora d’escollir i acordar les metodologies a treballar el proper curs.

Pel que respecta a l’enfocament del Pla d’Autonomia de Centre (PAC) dir que la valoració d’aquest curs ha estat molt positiva, perquè s’han fet moltes activitats i actuacions dirigides a millorar els resultats educatius i la cohesió social (els dos objectius estratègics).

De cara al proper curs les actuacions es dirigiran a continuar millorant els objectius estratègics per atendre a les estratègies i a les activitats a desenvolupar. Això però, es concretarà al juny a les reunions de final de curs.

Recursos:
No s’han emprat recursos concrets, però hem accedit als diversos documents de centre: Pla d’Autonomia de Centre (PAC), Avaluació Global Diagnòstica (AGD), mapa estratègic, document de les pautes metodològiques i organitzatives per treballar de forma inclusiva i cooperativa al centre, fitxa de l’activitat 1.2.3. del PAC, graelles de les observacions dels grups interactius, enquesta i rúbrica.

Avaluació:
En aquesta sessió hem tingut presents els indicadors de resultats (obtinguts a través de les enquestes, la rúbrica,...), les experiències que hem tingut, les pròpies sensacions,...; és a dir, totes les opinions que s’han recollit al blog.

Estic molt satisfeta perquè tal i com he explicat a l’apartat “Desenvolupament” tenim una molt bona opinió de la tasca feta, ja que així ens ho indica l’anàlisi de l’avaluació observada al llarg de la proposta.

Sobre els acords dir que també estic satisfeta de què la proposta tingui una continuïtat, de què es faci extensible a altres cicles i que es facin noves propostes (racons).

El fet d’establir més endavant (al juny) les tasques a fer al PAC permet que hi hagi un compliment de compromisos i acords anteriors, ja que el Pla d’Autonomia de Centre té un període d’implantació de 4 anys.

Observacions:
No m’he trobat amb cap mena de dificultat.

PLA DE TREBALL DE LA FASE 6


FASE 6 (Previsió de continuïtat): Valoració de la proposta.
DATA: Del 30 de maig al 3 de juny                                                        
HORES: 6                                                                                                                         
Objectius:
-          Valorar la proposta feta i la seva continuïtat.
Destinataris/Àrees:
-          Noèlia Zaragozà Matamoros
-          Mario González Jorge (director i tutor extern)
-          Mestra d’Educació Especial i pedagoga
-          Equip docent (tutora de 5è i especialistes)
ACTIVITATS I CONTINGUTS
-          Reunió amb l’equip docent de 5è de primària per valorar la proposta. 
-          Previsió de les metodologies inclusives que es treballaran als propers cursos.
-          Previsió de fer extensible a altres cicles l’ús de metodologies inclusives.
INSTRUMENTS I/O TÈCNIQUES
-          Pla d’Autonomia de Centre (PAC)
-          Fitxa del Pla d’Autonomia de Centre (PAC)
-          Qüestionari per al professorat
-          Rubrica per a l’alumnat
-          Calendari
-          Presentació en Power Point
INDICADORS D’AVALUACIÓ
-          Indicadors de resultats: Anàlisi de l’avaluació observada al llarg de la proposta
-          Valoració del tutor de centre

martes, 24 de mayo de 2011

DOCUMENT 10: FITXA DE L’ACTIVITAT 1.2.3. DE PAC COMPLETA

123 Fitxa activitat completa

domingo, 22 de mayo de 2011

DOCUMENT 9: DADES DE LA RÚBRICA

123 Instrument Rubrica Alumnat Valorat

DOCUMENT 8: DADES DE L’ENQUESTA

123 Instrument Enquesta Valorat

SESSIÓ 12: BUIDATGE DE DADES

Data i temporització: Dia 19 de maig. 2 hores.
Lloc: Biblioteca del centre.
Participants: Mario González Jorge (director i tutor de pràctiques), mestra d’educació especial i Noèlia Zaragozà Matamoros (jo mateixa).

Objectius:
- Esbrinar l’opinió del professorat i l’alumnat sobre el treball inclusiu a les aules de 5è de primària.

Desenvolupament:
Farem un buidatge de les dades dels instruments d’avaluació (enquestes i rúbriques) comptant els diferents ítems.

Pel que fa a les enquestes van participar 4 subjectes (tutora de 5è i mestres que fan grups interactius).

A les 5 afirmacions que hi havia a l’enquesta totes les mestres van fer una valoració de 10. Per tant, el valor mitjà és de 10 i el valor percentual mitjà de totes les enquestes és del 100%.

La responsable de la fitxa també la va valorar amb un 100%.

Així, troben que els grups interactius permeten més autonomia a l’alumnat, afavoreixen la cooperació, promouen un major esforç, milloren el procés d’aprenentatge i fomenten una major autoestima.

A les rúbriques van participar 14 nens i nenes de 5è de primària.

Esmentaré els resultats obtinguts en els criteris a valorar i després direm els resultats generals.

En els aprenentatges van valorar amb 2B, 6C i 6D. Gairebé la meitat de nens/es fan les activitats i alguns cops les entén i l’altra meitat les fa i les entén. Però, dos nens/es diuen que els hi costa entendre-les.

En l’esforç van valorar amb 1B, 5C i 8D. Hi ha més nens que sempre s’esforcen i d’altres que quasi sempre s’esforcen en fer les tasques.

En el treball en equip hi ha 1B, 11C i 2D. La majoria afirma que quasi sempre pensa en cooperar amb els companys/es. Primer fan les seves tasques i després estan pendents dels companys/es.

En l’ajuda oferida hi ha 2A, 1B, 6C i 5D. Hi ha nens i nenes que quasi sempre o sempre ofereixen ajuda, però 2 diuen que els hi costa molt ajudar.

En l’ajuda rebuda van valorar amb 7B i 7C. La meitat diuen que poques vegades demanen ajuda si no entenen una activitat i l’altra meitat diu que quasi sempre en demana.

En l’atenció rebuda hi ha 8C i 6D. Hi ha més nens/es que afirmen que quasi sempre s’atenen les seves demandes i menys nens/es que diuen que sempre són ateses.

Com a la valoració cal fer un recompte dels ítems hi ha: 2A, 12B, 43C i 27D.
Si ho traduïm en el total parcial per categories és: 2,38% (A), 14,29% (B), 51,19% (C) i 34,14% (D).

A l’hora de fer la mitjana dels percentatges el total de valoració del grau d’impacte de l’alumnat és del 87,50%.

Aquestes dades també les recollim a les fitxes dels instruments d’avaluació i a la fitxa 1.2.3. del Pla d’Autonomia de Centre (PAC).
Recursos:
Enquesta d’avaluació per a les mestres, rúbrica per a l’alumnat de 5è i fitxa 1.2.3. “Consolidació de la metodologia de treball cooperatiu i de les mesures d’atenció a la diversitat a l’educació primària”.
A les properes entrades es penjaran els documents.

Avaluació:
En aquesta sessió hem tingut presents els indicadors de resultats als que hem arribat a través del buidatge de dades i l’anàlisi dels resultats.
Sobre els instruments (enquesta i rúbrica) destacar que hem tingut també presents la seva qualitat.

En aquesta sessió estic molt satisfeta, perquè el buidatge de dades m’ha fet adonar dels pensaments que tenen les mestres i l’alumnat de 5è de primària sobre la utilitat de la tècnica inclusiva dels grups interactius.

Pel que fa a les mestres els resultats en indiquen que estan totalment satisfetes pel funcionament i la utilitat dels grups interactius i de ben segur que volen seguir aplicant-los en els propers cursos.

En quan a l’alumnat els resultats ens indiquen que hi ha nens i nenes que entenen millor les tasques i que s’acostumen a ajudar. Tot i això, n’hi ha alguns a qui els costa ajudar i s’han d’esforçar a treballar en equip o bé a qui els hi costa demanar ajuda als companys/es.

Sobre els acords dir que els instruments d’avaluació es van elaborar per fer un recull de dades que s’han de fer constar a la fitxa 1.2.3. del Pla d’Autonomia de Centre (PAC). Per tant, es dona un compliment de compromisos i acords anteriors.

Observacions:
A l’hora de fer el buidatge de dades no ens hem trobat amb cap dificultat.

Pel que fa al temps dir que hem emprat menys temps del que havíem planificat al pla de treball inicial, perquè el recollir les dades i el redactar-les a la fitxa 1.2.3 del PAC ha estat un procés força ràpid.

sábado, 21 de mayo de 2011

SESSIÓ 11: REALITZACIÓ DE LA RÚBRICA (ALUMNAT)

Data i temporització: Dia 17 de maig. 1 hora.
Lloc: Aula de 5è de primària.
Participants: Tutora de 5è, mestra d’educació especial, alumnat de 5è i Noèlia Zaragozà Matamoros (jo mateixa).

Objectius:
- Valorar amb una rúbrica la utilitat de la tècnica inclusiva dels grups interactius.

Desenvolupament:
En aquesta sessió passem les rúbriques a l’alumnat de 5è de primària, amb qui s’han realitzat els grups interactius.

Com ja es va explicar a la sessió 8 “Disseny dels instruments per avaluar els indicadors” la rúbrica dissenyada és anònima.
Consta d’una sèrie de criteris (aprenentatges, esforç, treball en grup, ajuda que ofereixo, ajuda que rebo i atenció rebuda) que cal valorar amb una de les 4 afirmacions que apareixen (A, B, C, D) que van de més dificultats en fer una tasca a menys dificultats.

A l’hora de fer-la els nens i les nenes van llegir en veu alta les afirmacions.

Com a l’aula hi ha diversos nivells hi havia alumnat a qui les afirmacions es van explicar d’una forma més simple per a que poguessin entendre-ho. Per tant, ens vam ajustar a les seves necessitats i vam atendre a la diversitat.

Quan decidien quina era l’afirmació que s’apropava a la seva realitat encerclaven la lletra que la definia (A, B, C o D).

Recursos:
Rúbrica per a l’alumnat de 5è de primària. N’adjunto el link:

Avaluació:
Els resultats han estat molt positius perquè si els nens i les nenes tenien dubtes en alguna de les afirmacions ens ho preguntaven. Això, ens indica que preferien preguntar-ho per a fer-ho bé i que no assenyalaven la resposta que volien per acabar abans.

El que acabem de dir és un clar indicador de que l’experiència dels grups interactius els hi està agradant.

En aquesta sessió a l’igual que a l’anterior hem tingut present l’indicador d’impacte (valoració de la utilitat de la tècnica inclusiva dels grups interactius) i també la qualitat de l’instrument dissenyat (rúbrica).

Observacions:
No hem tingut cap dificultat, perquè han contestat la rúbrica i l’hem recollit per a fer el posterior buidatge de dades.

SESSIÓ 10: REALITZACIÓ DE LES ENQUESTES (MESTRES)

Data i temporització: Dia 17 de maig. 20 minuts.
Lloc: Biblioteca del centre.
Participants: Mestra d’educació especial i responsable de la fitxa del PAC, mestres, tutora de 5è de primària i Noèlia Zaragozà Matamoros (jo mateixa).

Objectius:
- Valorar amb una enquesta la utilitat de la tècnica inclusiva dels grups interactius.

Desenvolupament:
En aquesta sessió passem les enquestes a les mestres i la tutora de 5è que fan grups interactius a 5è de primària.
La mestra d’educació especial que és la responsable de la fitxa 1.2.3. també ha de contestar la seva enquesta.

Com ja vam explicar a la sessió 8 “Disseny dels instruments per avaluar els indicadors” l’enquesta que vam dissenyar és anònima. Consta de 5 afirmacions que els subjectes hauran de valorar del 0 fins al 10, sent el 0 de menor valoració i el 10 de major valoració.

Recursos:
Enquesta d’avaluació per als mestres i la responsable de la fitxa. N’adjunto el link:

Avaluació:
Els resultats han estat positius perquè les afirmacions estaven redactades de forma coherent i eren breus, clares i precises. A més, considero que estaven correctament organitzades. Per aquesta raó, les mestres no han tingut dubtes a l’hora de contestar-la.

En aquesta sessió hem tingut present l’indicador d’impacte (valoració de la utilitat de la tècnica inclusiva dels grups interactius) i també la qualitat de l’instrument dissenyat (enquesta).

Observacions:
No hem tingut cap dificultat, perquè s’ha contestat i se’ns ha lliurat l’enquesta per a fer el posterior buidatge de dades.

PLA DE TREBALL DE LA FASE 5


FASE 5 (Avaluació): Avaluació de la proposta per part del professorat i l’alumnat amb els instruments d’avaluació dissenyats. Buidatge de dades. 
DATA: Del 23 al 27 de maig                                                                   
HORES: 10                                                                                                                           
Objectius:
-          Esbrinar l’opinió del professorat i l’alumnat sobre el treball inclusiu a les aules de 5è de primària.
Destinataris/Àrees:
-          Noèlia Zaragozà Matamoros
-          Mario González Jorge (director i tutor extern)
-          Mestra d’Educació Especial i pedagoga
-          Claustre de professorat (tutors/es i especialistes)
-          Alumnat de 5è de primària
ACTIVITATS I CONTINGUTS
-          Realització dels qüestionaris per part del professorat.
-          Realització de la rubrica per part de l’alumnat.
-          Buidatge i anàlisi de les dades que ens aporten els instruments d’avaluació.
INSTRUMENTS I/O TÈCNIQUES
-          Qüestionaris per al professorat
-          Rubrica per a l’alumnat de 5è
-          Fitxa del Pla d’Autonomia de Centre (PAC)
INDICADORS D’AVALUACIÓ
-          Indicadors de resultats: Anàlisi dels resultats dels instruments d’avaluació
-          Qualitat dels instruments d’avaluació dissenyats
-          Valoració del tutor de centre

RECULL DE LES OBSERVACIONS FETES

Observacions Dels Grups Interactius

miércoles, 18 de mayo de 2011

ANÀLISI DAFO

PRESENTACIÓ DE L’ANÀLISI DAFO

Per presentar la tasca feta en aquesta tercera activitat, parlaré de les característiques del context del centre on em trobo i de la pròpia intervenció realitzada.

Em trobo a un centre de titularitat pública d’Educació infantil i primària amb una estructura d’una línia que escolaritza alumnes de 3 a 12 anys.  Des del curs 1997/98 es va considerar un Centre d’Atenció Educativa Preferent (CAEP). Actualment, però aquesta denominació ha canviat pel de tipologia C.

Pel que fa a la intervenció psicopedagògica que realitzo dir que em centro en l’observació de la tècnica inclusiva i cooperativa dels grups interactius. Com una tasca de recent posada en funcionament és el desplegament del Pla d’Autonomia de Centre (PAC), relaciono la proposta que acabo d’esmentar amb aquesta pla.

ANÀLISI DAFO: Implantació del pla de treball al centre de pràctiques


PUNTS FEBLES
PUNTS FORTS
                      INTERN


DEBILITATS

- Nombre elevat d’alumnat amb diverses tipologies de NEE (dificultats d’aprenentatge, entorn socioeconòmic i/o sociocultural desfavorit i alumnat nouvingut), cosa que implica un baix rendiment acadèmic.

- Manca d’espais, instal·lacions i alguns recursos.

- Poca implicació de les famílies, sobretot, les d’ètnia gitana.

- Hi ha alumnat amb absentisme elevat.

- Complexitat de la realitat educativa.

- Algunes tasques de la pròpia intervenció psicopedagògica s’han d’escurçar per manca de temps.

- Moltes tasques d’intervenció psicopedagògica es realitzen en horari no lectiu.



FORTALESES

- Personal vinculat directament amb l’atenció a la diversitat (mestres d’educació especial, mestra d’audició i llenguatge, tutores d’aula d’acollida, integradora social i coordinadora LIC).

- Disposició per atendre les necessitats de l’alumnat (adaptacions curriculars i/o materials, PI, atenció individualitzada,...).

- Desenvolupament de metodologies inclusives (grups interactius, treball per projectes, treball per racons, programacions multinivell,...).

- Bona coordinació amb els membres de l’equip docent i amb el tutor de pràctiques (director) per desenvolupar projectes com el Pla d’Autonomia de Centre (PAC).

- Equip directiu competent.

- Disposar d’un nombre més elevat de professorat del que correspon a la ràtio d’alumnat.  

- Coneixença del context on em trobo perquè és el centre de treball.

- Facilitat per accedir a la informació.

                         EXTERN


AMENACES

- Entorn socioeconòmic i/o sociocultural molt desfavorit.

- Aparició d’un gueto al barri.

- Imatge negativa per ser un centre de tipologia C (antic CAEP).

- Falta de suports institucionals i de l’entorn.

- Nombre elevat de tasques burocràtiques.

- Els serveis externs al centre (EAP, CSMIJ,...) no poden atendre al gran volum de feina.

- Modificacions legislatives continues.



OPORTUNITATS

- Col·laboració de voluntaris (mares d’alumnat, veïns i veïnes del barri,...).

- Obertura del centre a l’exterior.

- Treball en xarxa amb l’exterior: Centre Obert, Caritas,...

- Mesures compensatòries: més professorat,...

- Incentius per a la millora de la qualitat educativa.

- Reconeixement per part de l’administració educativa.

- Remodelació del barri (ensorrar cases velles, noves edificacions,...).



ESTRATÈGIES

- Estratègies ofensives: Aprofitar les fortaleses (internes) i les oportunitats (externes).

OBJECTIU: - Optimitzar les fortaleses i les oportunitats.

  • Utilitzar els recursos humans disponibles a l’escola per a fer les activitats.
  • Potenciar l’ús de les metodologies inclusives pel nombre elevat de professorat que hi ha i pel nombre de voluntaris/es que volen participar a l’escola.
  • Recollir bones pràctiques fetes a l’escola i publicar-les.
  • Participar en projectes per a facilitar l’obertura a l’exterior i el reconeixement de la tasca del professorat.
  • Conèixer noves institucions que vulguin col·laborar amb el centre i coordinar-se amb elles.
  • Realitzar jornades de portes obertes per donar a conèixer l’escola.
- Estratègies defensives: Minimitzar o contrarestar les amenaces (externes) amb l’ajuda de les fortaleses (internes).

OBJECTIU: - Minimitzar i evitar les amenaces.

  • Contrarestar les mancances de l’entorn desfavorit amb una adequada atenció a la diversitat.
  • Contrarestar la situació del barri (aparició de guetos) i la seva marginació amb l’ús de metodologies inclusives, per atendre als nens i les nenes per igual.
  • Demanar ajuda a les institucions per donar a conèixer les tasques fetes.
  • Donar-se a conèixer a nivell de ciutat (recull de bones pràctiques, explicació a la universitat de les metodologies inclusives treballades,...) per eliminar la imatge negativa del centre.
  • Coordinar-se per atendre a l’alumnat de forma adequada.
- Estratègies de reorientació: Superar les debilitats (internes) aprofitant les oportunitats de l’entorn (externes).

OBJECTIU: - Superar les debilitats amb les que ens trobem.

  • Captar persones que vulguin ajudar a l’alumnat del centre amb tasques de lecto- escriptura, treball de metodologies inclusives,...
  • Implicar a les famílies fent tallers (lectura, informàtica,...), xerrades (importància d’assistir a l’escola per als nens/es, hàbits alimentaris, higiene,...) i reunions. Aquestes activitats les farien personal extern a l’escola.
  • Coneixença de l’escola per part de la inspecció educativa.
- Estratègies de supervivència: Canvi per a superar les debilitats (internes) i les amenaces (externes).

OBJECTIU: - Superar les debilitats i les amenaces.

  • Atendre a la diversitat.
  • Emprar metodologies inclusives.
  • Coordinar-se de forma adequada.
  • Implicar a les famílies.
  • Relacionar-se amb altres institucions.