martes, 29 de marzo de 2011

COMENTARI DE MATERIALS: VÍDEO DEL PROGRAMA “REDES”


Després de veure el vídeo del programa Redes “El sistema educativo es anacrónico” veig que en Ken Robinson té raó quan diu que l’educació s’ha de relacionar amb la situació dels sistemes econòmics, la societat de la informació i la diversitat cultural. També ha de potenciar les habilitats i les destresses dels infants.

Crec que des de l’educació infantil si que es té en compte la creativitat.
De fet, el passat 19 de febrer vaig assistir a les III Jornades d’Educació Infantil a les Terres de l’Ebre on el tema era l’escola infantil creativa.

Es va fer una ponència sobre les connexions neuronals i la creativitat. També es van fer diverses mostres d’experiències: “Gaudir amb la llum, el color, la música i el cos”, “L’escriptura, el joc i la descoberta al parvaluari” i “L’explicació de contes”.

N’adjunto el programa:

Trobo que a primària es potencia molt menys el que reclama en Ken Robinson.

Tot i això, a l’escola s’ensenya cap a la societat de la informació: internet, PDI, blogs,... Però, per a fer-ho possible l’administració ha de comptar amb recursos i, precisament ara, no és un moment gaire adequat per a demanar-ne.

En Ken Robinson també dóna importància al tractament de la interculturalitat. Per exemple, al centre on treballo i on faig les pràctiques es potencia el ser un centre inclusiu i acollidor.
Pel que fa a la potenciació de les habilitats i les destresses dels infants crec que s’han de potenciar molt més.

Una altra cosa que trobo que està bé es que es digui que els infants han de ser feliços.
Malauradament, amb la situació econòmica i laboral que hi ha al país trobo que moltes famílies no estan passant per un bon moment i molts nens no són feliços.
Al lloc on jo treballo hi ha NEE per causes socioeconòmiques i/o socioculturals desfavoridores. Trobo que al vídeo que he vist no es reflexen aquestes situacions que cal tenir presents.

lunes, 28 de marzo de 2011

PRIMERES IMPRESSIONS AL CENTRE DE PRÀCTIQUES

En aquesta ocasió no estic tant neguitosa com al Pràcticum anterior perquè faig les pràctiques al centre on estic treballant.
Trobo que conèixer el centre és un factor molt important, perquè no es va perdut i no cal estar constantment preguntant coses, coneixent a la gent,...

El que si em resulta estrany és fer tasques que no estic acostumada a fer, ja que a l’escola sóc la tutora de 2n i, per tant, faig les tasques pròpies d’una tutoria com ara: impartir àrees curriculars, preparar materials i activitats per a l’alumnat, elaborar unitats de programació, fer reunions de coordinació on ens trobem tots els/les mestres o per cicles (inicial, mitjà o superior),...

Tot i això, em sento molt còmoda perquè conec al claustre de professors/es i sé que hi ha una gran disposició a l’hora de treballar i afavorir la inclusió. Per tant, la proposta a presentar no resultarà feixuga per als meus companys i companyes de feina.

sábado, 26 de marzo de 2011

DESCRIPCIÓ DEL PROJECTE

L’escola on em trobo és un centre de titularitat pública d’Educació Infantil i Primària amb una estructura d’una línia que escolaritza alumnes de 3 a 12 anys. És el meu centre de treball i es tracta d’un centre de tipologia C (antic CAEP).

El meu projecte consisteix en fer una valoració de les metodologies de treball cooperatiu i inclusiu al primer nivell de Cicle Superior (5è de primària), a través de la col·laboració amb l’equip docent.

Al principi faré la fase d’observació on em reuniré amb el director (tutor extern) per recollir informació del context i analitzar alguns documents com el PEC i els projectes que es desenvolupen: PEE, PROA, PIE,...
En una altra reunió recolliré informació del Pla d’Autonomia de Centre (PAC) perquè la meva proposta d’intervenció psicopedagògica fa una aportació al desenvolupament d’aquest pla en el que hi participa el centre. També n’analitzaré els objectius, les estratègies i les activitats als que es van arribar al curs anterior.

Més endavant faré la fase de negociació on realitzarem diverses reunions amb el director (tutor extern), la mestra d’Educació Especial i l’equip docent de 5è.
Acordarem la metodologia/es de treball inclusiu a fer servir: grups interactius, treball per racons i/o treball per projectes i, triarem la fitxa del Pla d’Autonomia de Centre (PAC) més adequada per recollir-hi la proposta.
També debatrem i consensuarem les pautes metodològiques i organitzatives per a treballar de forma inclusiva i cooperativa, segons la metodologia/es escollida.

A la fase del disseny tindré una reunió amb el director (tutor extern) i la mestra d’Educació Especial. Establirem els indicadors i els instruments per avaluar la fitxa del Pla d’Autonomia de Centre (PAC).
Posteriorment, dissenyaré els instruments per avaluar els indicadors d’aplicació, d’execució i d’impacte de la fitxa del PAC.

La següent fase serà d’observació directa de les sessions on s’empri la metodologia/es inclusiva/es escollida. A la mateixa fase farem una avaluació perquè reflexionarem sobre les observacions fetes. També visualitzarem la fitxa del Pla d’Autonomia de Centre (PAC) feta per si cal fer canvis en les pautes acordades.

Més endavant farem una altra fase d’avaluació on recollirem l’opinió del professorat i l’alumnat de 5è sobre l’ús de la/les metodologia/es inclusives amb els instruments d’avaluació dissenyats. També n’analitzarem els resultats fent un buidatge de dades.

La darrera fase serà la de previsió de continuïtat i consistirà en fer una reunió amb el director, la mestra d’Educació Especial i l’equip docent de 5è per valorar la proposta realitzada. Farem una previsió de les metodologies inclusives que es treballaran als propers cursos i el fet de fer-ho extensible a altres cicles.

També assistiré a les reunions que es faran al centre: Comissió d’Atenció a la Diversitat (CAD), Comissió Social de Centre (CSC),...

jueves, 24 de marzo de 2011

BENVINGUDA

Hola a tothom!

Em dic Noèlia Zaragozà Matamoros. Visc a Les Cases d’Alcanar i sóc mestra de primària i infantil. Treballo a un CAEP situat al sud de Catalunya i ara sóc la tutora de 2n de primària. Si tot va bé, aquest serà el meu darrer semestre a la UOC.

Tal i com mostra la imatge espero gaudir de les pràctiques com si estigués donant un passeig en bicicleta, tot aprenent de les experiències que viuré.